Grupp: Huvudforum

AroCell-Angående mediabevakning !

0
Ogilla!
207
Gilla!
2013-10-14 09:40:55

Dagens Industri ägnade i helgutgåvan såväl en del av framsidan som ett dubbeluppslag åt nyheten att Tethys Oil grundare och huvudägare Vincent Hamilton sålt alla sina aktier värda ca. 160 miljoner kronor och istället satsar dessa i kampen mot Cancer.

Hamilton har diagnostiserats med neuroendokrin cancer, samma svåra sjukdom som Steve Jobs dog av. Jag tycker att Hamilton gör helt rätt och nu önskar jag honom lycka till så att dessa pengar bidrar till att bättre behandlingsmetoder hinner utvecklas och så att förhoppningsvis han och i förlängningen tusentals andra räddas i tid från denna fruktansvärda sjukdom.

Beträffande mediabevakning så konstaterar jag att det inte skrivs ett dugg om Uppsala bolaget AroCell.

Lite i skymundan så är dock nu Aktietorgsnoterade AroCell ytterst nära lansering och CE märkning av sin helt unika TK 210 produkt. Ett diagnostiskt test som via ett enkelt blodprov mäter såväl aktivt som inaktivt protein och därmed direkt kan tala om hur aggressiv patientens aktuella cancertumör är. Detta kommer bli mycket värdefullt för läkarna framförallt för att utröna hur bra eller inte bra patienten svarar mot den behandling som han/hon fått.

Senaste artikeln jag hittat är från maj i samband med AroCells nyemission där Svenska Dagbladet publicerade följande artikel:

”Ny test ger tidig indikation på cancersjukdomars aggressivitet:

AroCell har utvecklat en ny innovativ metod för bestämning av celltillväxt. Testet som beräknas nå marknaden under första kvartalet nästa år kommer att vara kliniskt värdefullt vid prognos,övervakning och uppföljning av cancerpatienter.

Cancer kännetecknas av okontrollerad celltillväxt. AroCell i Uppsala har utvecklat ett test som mäter blodnivåerna av tymidinkinas, TK, ett enzym som förekommer vid snabb celldelning och därför kan ange hur snabbt en tumör växer. Ju fortare cancercellerdelar sig, desto aggressivare tumör.

AroCells test skiljer sig från andra tester som mäter TK genom att det mäter själva enzymet. Befintliga TK-tester mäter enbart enzymets aktivitet, som är ett mer trubbigt instrument, framför allt för tester av solida cancertumörer.

– Anledningen till att man inte kunnat mäta enzymet är att det inte har funnits några antikroppar, vilket krävs för mätning av protein i väldigt låga koncentrationer, och som vi nu lyckats få fram, förklarar professor Staffan Eriksson, forskningschef och en av grundarna till bolaget.

Poängen med att mäta själva enzymet är att det inte är aktivt i alla sammanhang.

–Om man t ex tittar på blodcancer kan man mäta vilket som, där är enzymet fortfarande aktivt. Men i solida tumörer sker en förändring som gör att det inte alltid är aktivt. Vårt test mäter både aktivitet och enzym, vilket ger det en mycket bättre känslighet för solida tumörer.

Bröst- och prostatacancer

Från början hade AroCell tänkt lansera sin innovation som ett blodcancertest.

–Men nu har vi valt att satsa på prostata- och bröstcancer i första omgången,

eftersom vi kan mäta både aktivt och inaktivt protein, och vår test gör mer nytta där. Dessutom är den potentiella marknaden mycket större, säger Anne-Charlotte Aronsson, VD.

AroCell räknar med att ha en produkt på marknaden under första kvartalet

nästa år. Det som återstår är slutfaserna i teknisk och klinisk dokumentering.

–Metoden är baserad på vanlig ELISA-teknik som är standard på dagens laboratorier och lätt att anpassa till de stora helautomatiska instrumenten.

Redan till hösten kommer vi att ha en produkt färdig som kan användas i forskningssammanhang. Ett par månader senare räknar vi med att den CE-märkta testen för solida tumörer ska vara redo för marknaden, fastslår Aronsson.

För cancerpatienter innebär det nya testet att de kan få en prognos i ett tidigare skede av sjukdomen.

– Eftersom vårt test mäter celldelning, kan man tidigt se att något är på gång.

Vid både bröst- och prostatacancer har man idag svårt att identifiera vilka patienter som har en aggressiv form av sjukdomen.

Vårt test kommer att ge läkaren en indikation på vilken behandling som ska

sättas in. Det kommer också att kunna användas för övervakning och uppföljning av patienter, säger Staffan Eriksson.

I: AroCell AB(publ) är ett svenskt bolag beläget i Uppsala. AroCells tester har

potential att upptäcka cancer på ett tidigt stadium. AroCells teknologi baseras på en innovativ metod att mäta hur aggressiv en cancertumör är genom att mäta hur snabbt tumören växer. Detta görs med bolagets test TK 210 med hjälp av ett enkelt blodprov. Testet är kliniskt värdefullt för att kontrollera återfall av cancer eller för att avgöra om en cancerbehandling fungerar eller inte. AroCell är listat på AktieTorget och har cirka 655 aktieägare. ”

Som sagt AroCell går nu under radarn både hos media och även i viss mån hos investerare men kliniska studier nu i oktober/november lär ändra på den saken. Får vi positiva resultat av dessa studier nu i höst så bör rimligtvis DI och andra medier få upp intresset för bolaget.

Beträffande triggers/milestones så adderar jag härmed ”mediatriggern” och fullständig triggerlista ser nu ut som följer:

Triggerlista/milestones: 2013-2015

2013:

1.Slutförande av utvecklingsfasen

check, frozen design är uppnådd vilket innebär att AroCell inte kommer att ändra tillverkningsmetod eller sammansättningen av de ingående komponenterna i produkten. I lägesrapporten 130926 står det: Överföring från FoU till produktionsavdelningen sker också under 4:e kvartalet. Produktionen påbörjas under kvartal 1 2014.

2. Kliniska pilotstudier för att visa klinisk relevans.

Check, i halvårsrapporten 130821 står det: De inplanerade initiala utvärderingarna med de slutgiltiga komponenterna har bekräftat att vi har en mycket god korrelation för blodcancer och en högre känslighet för solida tumörformer jämfört med det existerande aktivitetsbaserade testet. TK 210 har utvärderats i ett material som består av blandade solida tumörformer i olika stadier.

3 Aktivitetsplan.

En konkret plan med tidsschema för fortsatt utveckling och klinisk dokumentation av produkten fram till och med CE-märkning Q1 2014 presenteras under september månad.

Check. I lägesrapporten 130926 står det: En plan har lagts fast för fortsatt utveckling och klinisk dokumentation av AroCells TK 210 ELISA test. Planen sträcker sig till och med en godkänd CE-märkning. De viktigaste aktiviteterna i planen är lanseringen av CE-märkt produkt som sker i slutet av kvartal 1 2014. Produktion och utvärdering av verifieringslotter kommer att ske under kvartal 4 2013. Överföring från FoU till produktionsavdelningen sker också under 4:e kvartalet. Produktionen påbörjas under kvartal 1 2014.

4 Kommersialiseringsstrategi

Plan för marknadsaktiviteter presenteras september månad.

Check. I lägesrapporten 130926 heter det: Bolagets plan är att i första hand ingå avtal för distribution av produkten i ett antal större EU-länder. Som förberedelse för lansering av produkten kommer därför förhandlingar om avtal med identifierade distributörer att intensifieras under hösten. Samtidigt kommer möjligheten till försäljning i egen regi i de nordiska länderna att utvärderas.

5 .Lansering av forskningsprodukt.

TK 210 RUO, (Researche Use Only) beräknas lanseras oktober 2013 och kan börja generera mindre intäkter.

6.Klinisk verifiering

Större kliniska studieresultat både på prostatacancer och bröstcancerområdet beräknas presenteras under oktober/november 2013.

7. Positiva kliniska resultat kommer generera mediaintresse och lär yttra sig i ett flertal positiva artiklar i såväl affärstidningar som annan dagspress.

8.Beslut om kliniskt användningsområde.

AroCell kommer hösten 2013 bestämma sig för huruvida man i första hand ska satsa på prostatacancer eller bröstcancer. Tanken är att först få marknadsacceptans för den första solida formen innan bolaget sedan bearbetar den andra marknaden. De kliniska studierna under punkt 3 kommer avgöra vilken solid cancerform som blir först ut.

9. Avtal med distributörer.

Flera distributionsavtal bör presenteras under hösten 2013.

10. Kliniska studier för CE-märkning.

Presenteras slutet av året.

11 .Beslut om POC, (Proofe Of Concept)

Slutet av 2013.

2014

1.Lansering av CE-märkt produkt för solida tumörer Q1 2014

2.Licensieringsavtal med down payment med någon/några större diagnostikföretag.

Nån gång under 2014.

2015.

1.Lansering av helautomatisk produkt.

Integrerat och klart.

2.FDA ansökan.

Första momentet i den viktiga USA inbrytningen, beräknas ske under 2015.

Bortser vi från det trevliga faktumet angående kommande mediaintresse så lär positiva kliniska data även ha en högst gynnsam påverkan på aktiekursen. Kursen har nu sjunkit tillbaka under 10 kr i väntan på vidare information från bolaget.

Positiva studier och det lär inte gå att få aktien under 20 kr.

0
Ogilla!
177
Gilla!
2013-10-14 16:05:21

Något felar i denna aktie. Kanske så enkelt att värderingen redan är hög. Kanske så illa att NE är på gång. Vad vet jag?

0
Ogilla!
240
Gilla!
2013-10-14 18:00:35

1

Felar ? Du menar att den bara drog 10 % idag ?

Jo jag tycker också det är rejält i underkant !

0
Ogilla!
236
Gilla!
2013-10-16 09:08:46

Beträffande de teorier som florerar att det blott är en tidsfråga innan AroCell med sin unika TK-teknologi blir uppköpt av någon av de stora i branschen så kommer här lite intressant budinformation på onkologifronten, (onkologi=cancerbehandling).

DI skriver idag, (s 7) att Astra Zeneca köper det privatägda engelska bioteknikföretaget Spirogen, som är verksamt inom onkologi. Astra betalar initialt 200 miljoner dollar, (1,3 miljarder kr) och i ett senare skede uppemot 240 miljoner dollar, (ca. 1,5 miljarder kr) ytterligare beroende på hur Spirogen utvecklas.

Att AroCell som alltså redan i Q1 nästa år beräknas ha ett cancerdiagnostiskt test med avgörande konkurrensfördel, (enda testet som mäter både aktivt och inaktivt protein) på marknaden är högintressant för de stora aktörerna inom branschen ser jag som helt självklart.

AroCell lär ha ögonen på sig och lita på att dessa större aktörer precis som vi aktieägare med spänning nu väntar på dom kliniska studier på bröst/prostatacancer som presenteras oktober/november.

Hittills talar allt för att även dom kliniska studierna ska lyckas.

Positiva kliniska studier är en förutsättning för att ett eventuellt bud ska komma och ett bud under miljardnivån tror jag att vi då kan utesluta direkt .Med tanke på att AroCell idag är värderat till endast ca. 160 miljoner kr, (baserat på kursen 9,40 kr) så skulle ett sådant eventuellt minibud vara värt ca.” 6 gånger pengarna”.

Ett av dom bolagen som mycket möjligt skulle kunna komma med ett miljardbud är amerikanska Johnson&Johnson som är en av dom 5 största aktörerna inom cancerdiagnostiken. Igår rapporterade bolaget för det tredje kvartalet. Försäljningsintäkterna steg från 13,7 till 17,6 miljarder dollar alltså skapliga 114 miljarder kr.

Som sagt tidigare risk/rewarden är ytterst aptitlig i AroCell !

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-10-16 09:20:25

Key!

Tycker arocell känts intressant ett tag nu men vad är det för risker kopplat till bolaget? Antar att det är de tekniska som kan gå fel men i sak. Du snackade om risk/reward. Rewarden förstår jag :D Men risken?

0
Ogilla!
219
Gilla!
2013-10-16 09:31:55

4

Det är ju levande material man jobbar med och i och med att det nu påbörjas kliniska studier så finns självklart risken att dessa inte skulle lyckas. Dock är det ju inte att jämföra med läkemedel som ska igenom en fas och de studier som forskaren och världskändisen i ämnet Staffan Eriksson gjort talar för att även dessa större kliniska studier ska falla väl ut.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-10-16 09:39:05

Okok. Hur många faser rör det sig om? Enbart "förkliniska tester" och sedan rena "kliniska tester"?

Har de gjort någon uppföljning på hur säkert provet är?

0
Ogilla!
225
Gilla!
2013-10-16 09:45:39

6

Interna kliniska studier är gjorda och nu är det större kliniska tester som gäller.

Alllt går enligt plan har VD meddelat.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-10-16 10:00:40

Interesting!

Så när dessa kliniska studier är gjorda så kan man lansera produkten vid ett positivt utfall?

0
Ogilla!
210
Gilla!
2013-10-16 10:58:16

8

Jepp

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-10-31 13:53:41

Väldigt tyst om Arocell nu. Någon som har några teorier eller hört om när vi kan tänkas få en statusuppdatering från bolaget?

0
Ogilla!
227
Gilla!
2013-11-14 16:17:28
Ladda ned

Bara en vild gissning just nu, men kan bli intressant att se framöver om man lyckas pricka in nåt...

0
Ogilla!
230
Gilla!
2015-09-24 13:16:11

CE märkning annonserad till Q3-15 inte många dagar kvar dit, kursen har varit uppe i 18:00 kr idag!

Hoppas nu på CE-märkning och försäljningsstart !

0
Ogilla!
169
Gilla!
2016-10-06 13:05:18
Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.